RECEPT:
Hösten kräver att man får mysa inomhus, och bakad havregrynsgröt passar helt perfekt för det! Bakad havregrynsgröt är ett varmt morgonmål som är både välsmakande och mättande – och så känns det nästan som att äta tårta till frukost.
Tips: Vi äter den bakade havregrynsgröten med kvarg till frukost.
BAKAD HAVREGRYNSGRÖT
- Tid totalt: 40 min.
- Tid för förberedelse: 5 min.
- Antal: 1 portion
INGREDIENSER:
- ½ äpple
- 1 dl frysta blåbär
- 1 dl frysta björnbär
- 2 dl grovvalsade havregryn
- 2 dl finvalsade havregryn
- 1 msk chiafrön
- 1 msk hampafrön
- ½ tsk vaniljpulver
- 1 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
- 1 ägg
- 3 dl mjölk (eller växtdryck)
- ½ äpple
- 1 dl frysta björnbär
- ½ dl pumpakärnor
- ½ dl rostade hasselnötter – hackade hasselnötter
- ½ dl kakaonibs
- ½ dl mullbär
- ½ dl kokosflingor⠀
GÖR SÅ HÄR:⠀
- Sätt ugnen på 180 grader varmluft.
- Skär äpplet i tärningar, fördela hälften av äppeltärningarna (spara resten till topping) i botten på en ugnsfast form tillsammans med de frysta bären.
- Blanda samman alla torra ingredienser i en skål och rör om. Fördela havregrynsblandningen över bären och äppeltärningarna i ugnsformen.
- Vispa ihop ägg och mjölk och häll det över havregrynsblandningen.
- Garnera med resten av äppeltärningarna, björnbär, pumpafrön, kakaonibs och hasselnötter.
- Grädda gröten i 180 grader i ca 35 min. När 10 minuter återstår av gräddningstiden, garnera med mullbär och kokosflingor och ställ in i ugnen igen.
Tips: servera den bakade havregrynsgröten med kvarg och färsk frukt, eller avnjut den varm som den är.
Recept & bild: Anne Marie Søndergaard.