Bakad havregrynsgröt

RECEPT:
Hösten kräver att man får mysa inomhus, och bakad havregrynsgröt passar helt perfekt för det! Bakad havregrynsgröt är ett varmt morgonmål som är både välsmakande och mättande – och så känns det nästan som att äta tårta till frukost.

Tips: Vi äter den bakade havregrynsgröten med kvarg till frukost.  

BAKAD HAVREGRYNSGRÖT

  • Tid totalt: 40 min.
  • Tid för förberedelse: 5 min.
  • Antal: ⁠1 portion

INGREDIENSER:⁠

  • ½ äpple
  • 1 dl frysta blåbär
  • 1 dl frysta björnbär
  • 2 dl grovvalsade havregryn
  • 2 dl finvalsade havregryn
  • 1 msk chiafrön
  • 1 msk hampafrön
  • ½ tsk vaniljpulver
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 1 ägg
  • 3 dl mjölk (eller växtdryck)
  • ½ äpple
  • 1 dl frysta björnbär
  • ½ dl pumpakärnor
  • ½ dl rostade hasselnötter – hackade hasselnötter
  • ½ dl kakaonibs
  • ½ dl mullbär
  • ½ dl kokosflingor⠀

GÖR SÅ HÄR:⁠⠀

  • Sätt ugnen på 180 grader varmluft.
  • Skär äpplet i tärningar, fördela hälften av äppeltärningarna (spara resten till topping) i botten på en ugnsfast form tillsammans med de frysta bären.
  • Blanda samman alla torra ingredienser i en skål och rör om. Fördela havregrynsblandningen över bären och äppeltärningarna i ugnsformen.
  • Vispa ihop ägg och mjölk och häll det över havregrynsblandningen.
  • Garnera med resten av äppeltärningarna, björnbär, pumpafrön, kakaonibs och hasselnötter.
  • Grädda gröten i 180 grader i ca 35 min. När 10 minuter återstår av gräddningstiden, garnera med mullbär och kokosflingor och ställ in i ugnen igen.

Tips: servera den bakade havregrynsgröten med kvarg och färsk frukt, eller avnjut den varm som den är.

Recept & bild: Anne Marie Søndergaard.

Varukorg
Rulla till toppen